ISBN: 978-86-8190-606-4

Umetnici su opasni ljudi

Kateržina Rudčenkova

S českog prevela Tihana Hamović

Žanr: Drama

Godina izdanja: 2021.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm
Broj strana: 145

Dizajn korica: Dina Radoman

Izdavači: Srebrno drvo & Treći Trg

Knjigu možete kupiti OVDE

Category:

U drami Doba trešnjinog dima tri generacije žena susreću se kroz autorkino uvođenje snova, zagrobnog života i arhetipova iz bajki, kako bi se preispitale shvatanja o ženskoj ulozi u njenom tradicionalnom poimanju.

Zauzdana je drama koja u kamernom okviru dinamike odnosa ljubavnog para donosi referencama bogato razmatranje umetnosti, prevashodno ženskog stvaralaštva. Procenjuju se podsticaji za stvaranje umetničkog dela, potreba za političnošću, i opet pitanje položaja žena, njihove obespravljenosti i ostavljenosti u senci, ne samo umetnica, već svih žena – što je sržna tema u svim dramama Kateržine Rudčenkove.

Priče sa sahrane iliti Pričaj mi nešto lepo pokazuju krajnju dramatičnost ljubavnih odnosa, u kojima se gubi i život. Zamršenost ljubavnih relacija donosi mnoštvo likova, a protagonistkinje će isticati i važnost stvaralaštva u kome ženski akteri razvijaju dramsku radnju, a da pritom ne razgovaraju o muškarcima.

Još u detinjstvu sam, / valjda kao vid unutrašnjeg otpora (…) / odlučila da se ja ni u kom slučaju, / ni pod kakvim okolnostima / nikada neću žrtvovati. / Ni na krstu, / ni u krevetu, / ni u kuhinji, / ni za pretke, / ni za potomke, / ni za domovinu.  (Zauzdana)

Sve knjige Srebrnog drveta možete kupiti preko sajta našeg suizdavača i partnera, organizacije Treći Trg

https://trecitrg.rs/