Sale!
ISBN: 978-86-86337-75-7

Zoo otac

Paskal Peti

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2012.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm
Broj strana: 93

 

U tamnom srcu ove jedinstvene zbirke leži kompleksan odnos ćerke s umirućim ocem, čovekom koji joj u nasleđe ostavlja nasilje i napuštanje. Bogate slikama iz amazonske džungle (vatreni mravi, šamanske maske, kolibri, smanjene glave, jaguari), ove pesme istovremeno odbijaju i iskupljuju oca kroz mnoštvo transformacija. Kao kontrast, u ciklusu „Vinograd“ inspiracija je majka autorke i „poslednji komad divlje zemlje, / koju mi je ostavio slučaj, san“ – porodični vinograd u Francuskoj.

Ove intenzivne, treperave pesme žestokih osećanja,sigurno će prizvati snažne odgovore u čitaocima. Odbijajući posrednu ironiju, svakodnevne reči, žargon i bilo kakve pretenzije ka urbanom trendu, Paskal Peti preuzima značajan rizik. Sa žestokom hrabrošću, ona ne samo da preživljava brutalne činjenice svoje prošlosti, već ih preoblikuje, kroz živu imaginaciju, u umetnost.

Zoo otac je dobio više nagrada, proglašen je knjigom godine u časopisima Independent i Times Literary Supplement, a kao delo u nastajanju dobio je dve velike stipendije Umetničkog saveta Engleske.

Sve knjige Srebrnog drveta možete kupiti preko sajta našeg suizdavača i partnera, organizacije Treći Trg

https://trecitrg.rs/