PROGRAM FESTIVALA

 

ČETVRTAK, 8.9.2022.

Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1

18:00h – Otvaranje festivala i pozdravni govori

18:30h – Razgovor o predstavi žene u delu Juna Fosea: Radoš Kosović (prevodilac), Dejan Matić (urednik i moderator)

Poeziju Juna Fosea na norveškom i srpskom jeziku čitaju maturanti Karlovačke gimazije Petar Nedeljković i Emina Durić

Prevod: Sofija Vuković Petrik

19:00hRazgovor sa autorkom Ulaug Nilsen i predstavljanje romana Povest o bolnim vremenima i Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba: Ulaug Nilsen (autorka), Jelena Vojinović (prevoditeljka), Jelena Marinkov (urednica i moderatorka), Dejan Matić (urednik i moderator)

Prevod: Jelena Vojinović

Program je na srpskom i norveškom jeziku

20:00h – Koktel

 

 

PETAK, 9.9.2022

Karlovačka gimnazija, Trg Branka Radičevića 2, Sremski Karlovci

13:00h – 14:00h – Poseta autorke Ulaug Nilsen, razgovor sa učenicima i nastavnicima i čitanje odlomaka iz romana Povest o bolnim vremenima i Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba

Program je na srpskom i norveškom jeziku

 

Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1

19:00h – Razgovor o romanima danskih književnica Asta Olivie Nordenhof Dubok džep i Maren Uthaug Srećan kraj: Radoš Kosović (prevodilac) i Jelena Loma (prevoditeljka), Katarina Pantović (urednica i moderatorka), Emilija Vučićević (urednica i moderatorka), Dejan Matić (urednik i moderator)

Program je na srpskom jeziku

20:30hDanski film: Lille Sommerfugl (Leptirov let), 2020, režija: Søren Kragh-Jacobsen, (1h42m)

 

 

SUBOTA, 10.9.2022.

Knjižara Trećeg Trga i Srebrnog drveta, Čumićevo sokače, Belgrade Design District

19:00h – Razgovor o delima švedskih autorki: romanu Lidije Sandgren Sabrana dela i knjizi poezije Agnes Lidbek Odakle: Svetlana Tot (prevoditeljka), Marija Vujošević (urednica i moderatorka) i Dejan Matić (urednik i moderatori)

Program je na srpskom jeziku

20:30h – Švedska tradicionalna i popularna muzika na harfi: koncept i izvođenje Sofija Sibinović (harfistkinja)

21:00h – Koktel

NORD FEST

8-10. 9. 2022.

 

NORD fest je manifestacija namenjena promovisanju književnosti i kulture nordijskih zemalja u Srbiji. Prvo izdanje festivala biće održano od 8. do 10. septembra 2022. godine u Narodnoj biblioteci Srbije, Karlovačkoj gimnaziji i knjižari Treći Trg & Srebrno drvo (Belgrade Design District), u organizaciji izdavača Treći Trg i Srebrno drvo iz Beograda.

Glavna tema festivala je JEDNAKOST, u okviru koje fokus će biti na književnim delima autorki iz Norveške, Danske i Švedske: Ulaug Nilsen, Asta Olivie Nordenhof, Maren Uthaug, Lidije Sandgren i Agnes Lidbek. Gošća festivala biće norveška književnica Ulaug Nilsen, čija dva romana Povest o bolnim vremenima i Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba biće predstavljena publici u Narodnoj biblioteci Srbije u četvrtak 8. septembra, uz učešće autorke, prevoditeljke Jelene Vojinović i urednice Jelene Marinkov, i učenicima Karlovačke gimnazije u petak 9. septembra. O delu najvećeg živog norveškog pisca Juna Fosea, sa fokusom na predstavi žene, razgovaraćemo sa prevodiocem Radošem Kosovićem, dok će Foseovu poeziju na norveškom i srpskom čitati maturanti Karlovačke gimnazije Petar Nedeljković i Emina Durić. Romane danskih autorki Asta Olivie Nordenhof Dubok džep i Maren Uthaug Srećan kraj predtaviće prevodioci Radoš Kosović i Jelena Loma i urednice Katarina Pantović i Emilija Vučićević u petak, 9. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije, nakon čega će uslediti premijerna projekcija filma Leptirov let danskog režisera Søren Kragh-Jacobsena. U subotu, 10. septembra o romanu Sabrana dela Lidije Sandgren i knjizi poezije Odakle Agnes Lidbek, razgovaraćemo sa prevoditeljkom sa švedskog Svetlanom Tot u knjižari izdavača u Belgrade Design District-u. Završni program trećeg festivalskog dana, posvećenog švedskoj književnosti i muzici, biće tradicionalna i popularna švedska muzika u izvođenju harfistkinje Sofije Sibinović.

Prvi NORD fest Treći Trg i Srebrno drvo organizuju u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Karlovačkom gimnazijom i uz podršku Ambasade Norveške, Ambasade Danske, Ambasade Švedske, NORLA fondacije, Danske umetničke fondacije i Švedskog umetničkog saveta.

Programi festivala biće uživo prenošeni na Instagram i Facebook stranicama Trećeg Trga, a detaljan program biće dostupan na sajtu www.trecitrg.rs i www.facebook.com/TreciTrg.

Tags:
X