Kiša u Barseloni

Pau Miro

S katalonskog prevela Hristina Vasić Tomše

Žanr: Drama

Godina izdanja: 2022.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm
Broj strana: 305

Dizajn korica: Dina Radoman

Izdavači: Srebrno drvo & Treći Trg

 

Knjigu možete kupiti OVDE

Category:

Kiša u Barseloni i druge drame sadrži četiri upečatljive i često izvođene drame zapaženog i nagrađivanog katalonskog dramskog pisca Paua Miroa.

U drami Kiša u Barseloni predstavljena je dinamika svojevrsnog ljubavnog trougla u čijem središtu se nalazi prostitutka Lali koja uz pomoć poruka iz bombona mašta o životu izvan prodavanja sopstvenog tela, ali njeni snovi zarobljeni su u klopci…

Bivoli, alegorija je urbanog porodičnog i društvenog života u kojoj je potcrtana analogija između teorije o prirodnoj selekciji i zakona jačeg koji vlada u savremenom svetu. Napisana u stihu, ova drama predstavlja izrazito zanimljiv žanrovski eksperiment.

Kockarima upoznajemo četiri lika različitih profesija okupljena oko stola za kartanje, koja međusobno i s publikom dele profesionalne i lične promašenosti, te dolaze na naum da opljačkaju banku. Hoće li uspeti?

Viktorija, savremeno koncipirana istorijska drama vezana za period frankizma, pred čitaoce otelotvoruje pojedinačne ali međusobno uvezane sudbine ljudi izloženih opresiji koji se dovijaju kako da prežive u teskobnom periodu autokratskog režima.

Miro predstavlja tragične sudbine tzv. malih ljudi, čije živote odlikuje usamljenost, izopštenost i nerazumevanje. Elementi vodvilja čine da se humor preliva u apsurd, a uspeh potrage za ljudskošću problematizovan je time što autor posredno postavlja pitanje hamartije, sudbine ili inercije usuda koja njegove likove neodoljivo vuče ka konačnom slomu.

Sve knjige Srebrnog drveta možete kupiti preko sajta našeg suizdavača i partnera, organizacije Treći Trg

https://trecitrg.rs/