Jelena Jovčić

Jelena Jovčić je reditelj, antropolog, novomedijski umetnik i kustos. Masterirala je na Odseku za nove medije na Fakultetu likovnih umetnosti, a diplomirala na Katedri za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu. Dobitnik je nagrade u oblasti etnologije i antropologije „Borivoje Drobnjaković“ na temu Filmovi o vampirima kao komunikacijski fenomen.
Po završetku francuske škole dokumentarnog filma Ateliers Varan počinje da se bavi dokumentarnim filmom. Njeni autorski filmovi su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima među kojima su Leipzig Festival, Cinema du Reel, ZagrebDox Festival, MFA Int. Film Festival Illes Balears i na mnogim drugim gde je bila nagrađena, kao i specijalne projekcije u Muzeju Jugoslavije, Muzeju Srema i Gradskom muzeju u Rumi.
Bila je dugogodišnji urednik programa Međunarodnog festivala etnološkog filma. Kao kustos i dugogodišnji saradnik Etnografskog muzeja u Beogradu koristi nove medije u radu na očuvanju i prezentaciji nematerijalnog nasleđa.
U svom multimedijalnom i interdisciplinarnom radu nastoji da poveže dokumentarni film, instalacije, web performans i antropološki pristup temama sa novim tehnologijama. Rad u oblasti edukacije je ispunjava i često gostuje i drži radionice, kao i konsultantski rad na filmskim projektima drugih autora.

Jelena Jovčićvideo inspirisan pesmom Atina – Stevana Tatalovića

Tags:
X