Đuan Salvat Papaseit

Đuan Salvat-Papaseit rođen je u Barseloni 1894. godine, gde je i umro 1924. od tuberkuloze navršivši tek tridesetu godinu života. Jedan je od najčuvenijih katalonskih pesnika, poznat kao predstavnik avangarde, mada se njegov stil tokom godina menjao te se često naziva i postavangardistom. Njegov stil je energičan i impulsivan. Život mu je bio vezan za more, odnosno za barselonsku luku. Otac mu je radio kao mašinista na brodu na kome je posle jedne nesreće i umro. Papaseit je tada imao sedam godina i posle očeve smrti nije mogao da nastavi da se školuje, te je uglavnom sam učio da čita i piše. U crkvenoj školi počeo je da uči da pravi religiozne skulpture, ali je taj zanat napustio.
Tokom njegovog odrastanja u Barseloni su se javili jaki anarhistički pokreti koji su ga inspirisali da počne da piše svoje prve tekstove. Čitao je Ničea, Gorkog i Ibzena, Tolstoja, Zolu i Kropotkina. Sa prijateljima aktivistima i književnicima bio je politički angažovan; bili su, između ostalog, veliki protivnici koride.

1914. godine počinje da radi za časopis Les Miserables, pišući tekstove pod pseudonimom Gorkiano (po Maksimu Gorkom). Kako bi zaradio za život zaposlio se u luci kao noćni čuvar, i tada mu se već narušeno zdravlje pogoršalo. Od 1919. uređuje časopis Narodni neprijatelj (naziv dobio po Ibzenovoj drami) pišući brojne društveno-angažovane članke.
Pesme počinje da piše iste godine. Na početku je bio inspirisan Marinetijevim futurizmom i Apolinerovim kaligramima. Naročito je bio zainteresovan za nove pronalaske poput struje, tramvaja, telegrafa. Razvio je poetsku liniju koja podseća na narodnu pesmu. Njegove teme vezane su za stvarnost koja ga je okruživala. Pisao je o ljubavi sa elementima erotike. Zbirka njegovih pesama Poema o ruži na usnama jedna je od najznačajnijih zbirki erotske poezije u Evropi. Teme vezane za more, mornare i luku odlika su njegovog nomadskog, avanturističkog duha. Bio je optimista do kraja života, o smrti je napisao samo jednu pesmu. Njegov život i njegovo delo uvek su bili posvećeni veličanju mladosti, slobode, iskrenosti, borbe i heroizma.
Bio je oženjen i imao je dve ćerke, kojima je bio veoma privržen i posvetio im je zbirku priča Deca iz mog ulaza.
Njegovo delo postalo je priznato tek šezdesetih godina XX veka. Mnogi katalonski kantautori pisali su muziku na stihove njegovih pesama i tako ih širili i proslavili.
Napisao je šest zbirki pesama, od kojih je poslednja objavljena posthumno.
J. P. i P. B.

Dela

Sale!

Izabrane pesme – Đuan Salvat Papaseit

Đuan Salvat Papaseit

Izbor i prevod sa katalonskog Jelena Petanović i Pau Bori

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2017
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm
Broj strana: 55

Tags:
X