Agnes Lidbek

Agnes Lidbek, švedska spisateljica, pesnikinja i kolumnistkinja, rođena je 1981. godine i živi u Stokholmu. „Preko dana radim kao analitičarka, večeri provodim sa decom. To znači da mi za pisanje preostaju noći i druge manje pauze. Mogu da preporučim redove na kasi i u metrou kao dobra mesta za pisanje – stignete da uradite mnogo toga ako beležite u telefon.“
Pronaći sebe, njen prvi roman iz 2017. godine, predstavlja promišljanje i ispitivanje ženskih uloga, i ujedno je prvi deo trilogije o modernoj porodici. Roman je naišao na odlične ocene kritičara i publike, i Agnes Lidbek je za njega dobila nagradu lista Borås tidning za debitantski roman. Ovu nagradu mnogi smatraju najznačajnijom nagradom za dela nove švedske književnosti.
U proleće 2018. godine izašla je njena druga knjiga, Oproštaj, u kojoj autorka nastavlja da istražuje šta danas znači biti žena. Treći roman u trilogiji, Izgubljen, objavljen je 2019. godine. I ovi romani su naišli na odobravanje čitalaca i kritičara.

Odlomak iz knjige Pronaći sebe:

Ponovo je leto. Toplota pritiska, nema više dinja. Ana crta slova tik ispred ivice peškira, crta F i crta X, crta veliko okruglo O, jedno za drugim. Dezorijentisano se budi pola sata kasnije. Nije se desila nikakava katastrofa, nema spasilaca koji jure kroz talase. Jens nije primetio da je spavala.
Ana misli da bi želela da udari Jensa, isprobava misao. Kada Jens spava sa njom teško joj je da ne grize, još teže jer on ne grize nju. Mora da stisne vilice što jače može da ne bi zagrizla kada dobije priliku, kada je u blizini podlaktice.


Sale!

Pronaći sebe

Agnes Lidbek

Prevela sa švedskog: Svetlana Tot

Žanr: Proza

Godina izdanja: 2020.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm
Broj strana: 195

Dizajn korica: Dina Radoman

 

Tags:
X